Respectarea drepturilor cetățenilor 

Orice persoană care deține cetățenia unuia dintre statele membre ale UE este în mod automat și cetățean european.

Cetățenia UE conferă anumite drepturi. Aceste drepturi sunt enumerate la articolele 18 și 25 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Cetățenii europeni au dreptul:

  • de a circula și de a-și stabili liber reședința pe teritoriul UE;
  • de a nu fi discriminați din cauza naționalității lor;
  • de a vota și de a candida la alegerile municipale și la alegerile pentru Parlamentul European, indiferent unde locuiesc pe teritoriul UE; și
  • de a fi asistați de ambasada sau consulatul unei alte țări din UE atunci când se află într-o țară din afara UE, iar statul lor de apartenență nu are ambasadă sau consulat în teritoriul respectiv. În aceste cazuri, consulatul sau ambasada în cauză trebuie să-i trateze pe toți cetățenii UE exact ca și cum ar fi propriii cetățeni.

Dreptul de petiționare

Cetățenii europeni au, de asemenea, dreptul de a adresa Parlamentului European petiții.

Petițiile trebuie să se refere la probleme care îi afectează direct și care se încadrează în domeniile de activitate ale Uniunii. Petițiile pot fi depuse individual sau colectiv.

Acest drept este consacrat în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (articolul 44).

De fapt, nu doar cetățenii UE beneficiază de acest drept: oricine locuiește în UE poate adresa o petiție Parlamentului European.

Petițiile sunt primite și examinate de Comisia pentru petiții a Parlamentului European.

Dreptul de a depune o plângere pentru administrare defectuoasă

Cetățenii europeni au dreptul de a solicita Ombudsmanului European să investigheze cazurile de administrare defectuoasă în activitatea instituțiilor, organismelor, oficiilor sau agențiilor.

Din nou, nu doar cetățenii UE beneficiază de acest drept, ci oricine locuiește în UE poate sesiza Ombudsmanul European.

Inițiativa cetățenească europeană

Cetățenii europeni pot, de asemenea, lansa o inițiativă cetățenească europeană.

Creată prin Tratatul de la Lisabona, această inițiativă constă în faptul că un milion de cetățeni provenind din cel puțin un sfert din statele membre ale UE pot solicita Comisiei Europene să înainteze o propunere de act legislativ al UE. Comisia trebuie să verifice dacă propunerea se referă la o chestiune asupra căreia este autorizată să intervină.