Cristian-Silviu BUŞOI
Cristian-Silviu BUŞOI

Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)

Membru

România - Partidul Național Liberal (România)

Data nașterii : , Drobeta Turnu-Severin

Explicații scrise ale votului Cristian-Silviu BUŞOI

Deputații pot să depună o explicație scrisă privind modul în care au votat în ședință plenară. Articolul 194

Politica de coeziune: reducerea decalajelor din domeniul sănătății și consolidarea cooperării transfrontaliere în materie de sănătate (A9-0026/202 - Tomislav Sokol)

08-03-2022

Am votat astăzi pentru adoptarea rezoluției Parlamentului European din 8 martie 2022 referitoare la politica de coeziune ca instrument de reducere a disparităților în materie de sănătate și de intensificare a cooperării transfrontaliere în domeniul sănătății.
Politica de coeziune a UE investește în sănătate pentru că sănătatea reprezintă un element-cheie pentru dezvoltarea regională, convergența socială și competitivitatea regională, cu scopul de a reduce disparitățile economice și sociale.
În textul votat astăzi încurajăm mobilizarea fondurilor NextGenerationEU și a fondurilor de coeziune pentru a moderniza eficient capacitățile digitale ale sistemelor de sănătate și atragem atenția că sistemele informatice trebuie să fie mai interoperabile, deoarece acesta este principalul mijloc de susținere pentru furnizarea, la nivel transfrontalier, a serviciilor de e-sănătate și de telemedicină.
Multe regiuni frontaliere au deja o tradiție și structuri de cooperare în domeniul sănătății, pe care ar trebui să le valorifice la maximum în spiritul solidarității europene.
Este necesar ca statele membre să utilizeze mai bine acordurile bilaterale și să instituie acorduri de cooperare pentru a elimina barierele din calea asistenței medicale transfrontaliere.

Taxarea vehiculelor grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri (A9-0001/2022 - Véronique Trillet-Lenoir)

16-02-2022

Am votat astăzi în favoarea raportului privind consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului – spre o strategie cuprinzătoare și coordonată, pentru urmatoarele considerente.
Planul european de combatere a cancerului („Planul”) trebuie să răspundă în mod eficient solicitării de progrese din partea familiilor și cadrelor medicale ale celor 1,3 milioane de persoane care mor anual din cauza cancerului în Europa. Am solicitat Comisiei să caute noi sinergii între Plan și programul EU4Health, Strategia farmaceutică pentru Europa, Strategia privind substanțele chimice și strategia industrială europeană actualizată – un astfel de cadru cuprinzător privind cancerul ar contribui la prevenirea, depistarea timpurie și vindecarea cancerului.
Am invitat Comisia să consolideze piața medicamentelor din UE pentru a îmbunătăți accesul egal la tratamente, inclusiv inovații și medicină personalizată, a reduce penuria de medicamente, a depăși problema prețurilor ridicate ale tehnologiilor și tratamentelor inovatoare, a încuraja utilizarea medicamentelor generice și biosimilare și a îmbunătăți tratamentele oncologice pentru adulți și copii. Am solicitat adoptarea unei directive privind combaterea discriminării și punerea în aplicare echitabilă și egală a directivelor privind serviciile financiare, fără nicio discriminare a bolnavilor de cancer și a supraviețuitorilor.
Salut inițiativele anunțate de Comisie de a atrage atenția asupra cancerului pediatric și subliniez că formele rare de cancer la adulți reprezintă o provocare pentru sănătatea publică.
Cercetarea multidisciplinară în domeniul cancerului și transpunerea sa în practica clinică de zi cu zi sunt esențiale pentru îmbunătățirea continuă a prevenirii, diagnosticării și tratamentului cancerului și a îngrijirii ulterioare a supraviețuitorilor. Salut comunicarea Comisiei privind noul Spațiu european de cercetare și inovare și obiectivul de a investi 3% din PIB-ul UE în cercetare și dezvoltare. Aceasta va contribui la promovarea unei cercetări de excelență la nivelul UE și va permite ca rezultatele cercetării să ajungă la comunitatea științifică, la societate și la economia reală.
Este nevoie de schimburi de expertiză, date, programe de formare și instrumente de comunicare pentru a îmbunătăți cunoștințele despre cancer atât în rândul cadrelor medicale, cât și al cercetătorilor și al pacienților. Colaborarea intersectorială și transfrontalieră și schimbul de cunoștințe sunt esențiale pentru a îmbunătăți în continuare calitatea îngrijirii oncologice în UE.
Am invitat statele membre să asigure că sunt alocate fonduri suficiente pentru punerea în aplicare adecvată a planului și a programelor lor naționale aferente de control al cancerului.
Salut planul de finanțare în cuantum de 4 miliarde EUR și complementaritatea surselor de finanțare, astfel cum se prevede în Plan.

Impactul reformelor fiscale naționale asupra economiei UE (A9-0348/2021 - Markus Ferber)

15-02-2022

Am votat astăzi pentru adoptarea rezoluției referitoare la impactul reformelor fiscale naționale asupra economiei UE.
În această rezoluție am subliniat că avem nevoie de mai multă armonizare în domeniile de mare importanță pentru funcționarea pieței unice, precum impozitarea și uniunea piețelor de capital la nivelul UE.
Este important ca statele membre să continue reforma administrațiilor fiscale, să introducă abordări strategice pentru a sprijini IMM-urile să se conformeze obligațiilor fiscale și să identifice modalități de a reduce sarcina fiscală. Statele membre sunt încurajate să valorifice mai bine programul UE Fiscalis pentru a îmbunătăți cooperarea dintre administrațiile fiscale implicate în eforturi de reformă.
Este necesar ca statele membre să ajungă la un compromis privind o reformă viguroasă, inteligibilă și ambițioasă a impozitării indirecte, în special a TVA-ului. Reducerea birocrației și a complexității, împreună cu o reacție adecvată față de frauda și evaziunea fiscală în materie de TVA sunt esențiale pentru a menține și asigura integritatea pieței interne.
Subliniez și susțin aplicarea unor înalte standarde de respectare a drepturilor contribuabililor, în special a celor legate de protecția vieții private și a datelor, în orice proces politic și legislativ privind impozitarea.

O strategie europeană privind energia din surse regenerabile exploatate în largul mării (A9-0339/2021 - Morten Petersen)

15-02-2022

Am adoptat astăzi rezoluția referitoare la o strategie europeană privind energia din surse regenerabile exploatate în largul mării, pentru următoarele considerente.
Combaterea schimbărilor climatice prin adoptarea EREL este esențială pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris și pentru îndeplinirea angajamentului UE de a reduce la zero emisiile nete de GES până cel târziu în 2050.
Reducerea consumului de energie, eficiența energetică și generarea energiei din surse regenerabile se numără printre factorii principali pentru realizarea unei economii cu emisii nete egale cu zero. Este necesar ca principiul „eficiența energetică înainte de toate” să fie inclus în toate actele și inițiativele legislative corespunzătoare.
Există zone care au un potențial de energie EREL în mare măsură neexploatat, cum ar fi Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, Marea Baltică sau Marea Neagră. EREL reprezintă o sursă de energie viabilă și un sistem energetic sustenabil și fiabil.
Bunăstarea oamenilor trebuie să se afle în centrul tranziției verzi.
Este neapărat necesar să se îmbunătățească și să se extindă infrastructura existentă, fără a aduce atingere Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030 și legislației UE privind protecția naturii, pentru a permite o utilizare sporită a energiei electrice bazate pe surse regenerabile.
Pentru a se putea utiliza la maximum resursele energetice din larg, este esențial ca statele membre să coopereze, în funcție de particularitățile fiecărei zone. Cooperarea regională la nivel de bazin maritim, între statele membre și țările învecinate, ar trebui încurajată printr-o planificare comună, prin eliminarea barierelor de reglementare și prin crearea de hărți regionale de utilizare a spațiului maritim.
UE și statele membre trebuie să sprijine activitățile de cercetare în materie de interconectori universali și dezvoltarea acestora.
Am solicitat Comisiei, statelor membre și sectorului privat să majoreze investițiile în cercetare și dezvoltare în proiectarea circulară și incluzivă a EREL, precum și în tehnologia de reciclare și dezmembrare a stațiilor EREL.

Parteneriatul european în domeniul metrologiei (A9-0242/2021 - Maria da Graça Carvalho)

11-11-2021

Metrologia, știința care se ocupă de toate aspectele teoretice și practice ale măsurării, este un instrument esențial în slujba fiecărui domeniu al cunoașterii. Aceasta ne ajută să înțelegem în ce situație ne aflăm, fie că trebuie să facem față unei pandemii, fie să implementăm schimbări radicale precum tranziția verde și cea digitală.
În propunerea sa privind participarea Uniunii la Parteneriatul european în domeniul metrologiei, derulat în comun de mai multe state membre, Comisia Europeană recunoaște pe deplin rolul metrologiei de catalizator al tuturor domeniilor științifice și tehnologice și de factor-cheie al activității economice și sociale.
Noul parteneriat propus se bazează pe succesele Programului european de cercetare metrologică (EMRP) și ale Programului european pentru inovare și cercetare în domeniul metrologiei (EMPIR), dar mărește clar miza, cu scopul de a răspunde la noi provocări, și anume, toate provocările care sunt aliniate la alte priorități ale Uniunii, cum ar fi Pactul verde european, „O economie în serviciul cetățenilor”, „O Europă pregătită pentru era digitală”, „Promovarea modului nostru de viață european”, „O Europă mai puternică pe plan internațional” și „Un nou elan pentru democrația europeană”.
Parteneriatul european în domeniul metrologiei are ambiția clară de a crea condițiile pentru ca, până în 2030, Europa să dispună de soluții metrologice cel puțin echivalente cu cele ale liderilor mondiali în acest domeniu, adică Statele Unite, China și India.
Sprijin acest demers care susține principiul că metrologia ar trebui să fie mai deschisă, mai transparentă și mai accesibilă tuturor părților interesate, fiind o știință care aduce beneficii tuturor domeniilor cunoașterii.

Amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

11-11-2021

Cu siguranță suntem mai puternici împreună, dar trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a activa mai bine instrumentele disponibile pentru a contracara o criză sanitară de amploare.
Consider bine-venit Regulamentul privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate, care va deveni în viitor un adevărat plan european de urgență în domeniul sănătății. Aceste acte legislative vor fi un adevărat factor conductor în gestionarea crizelor și vor permite coordonarea instrumentelor, legislației și agențiilor europene existente sau care vor apărea în viitor în domeniul sănătății.
Consider esențială promovarea solidarității în Uniunea Europeană și dincolo de granițele acesteia. În plus, o cooperare și coordonare între sistemele naționale de sănătate și un dialog strâns și structurat cu toate părțile interesate sunt importante pentru a asigura solidaritatea în cadrul Uniunii Europene.
Totodată, garantarea aprovizionării europene cu produse medicale, dar și instituirea unei guvernanțe incluzive în domeniul sănătății sunt pași-cheie către o veritabilă Uniune Europeană a Sănătății.
Consider bine-venit acest demers și apreciez că prioritatea noastră trebuie să fie solidaritatea sanitară, prin reducerea inegalităților în materie de sănătate între statele membre și în interiorul acestora. Toți europenii trebuie să beneficieze de același nivel de protecție împotriva tuturor amenințărilor pentru sănătate și să aibă acces la același tratament și la aceeași îngrijire, indiferent de țara în care trăiesc.

Strategia de securitate cibernetică a UE pentru deceniul digital (B9-0305/2021)

10-06-2021

Securitatea cibernetică înseamnă securitate pentru toate dispozitivele digitale din viața noastră, de la telefoane, la serviciile online pentru plăți, serviciile online publice, mașinile și multe altele. Toate acestea pot face obiectul unor atacuri.
Criza recentă a evidențiat și mai mult vulnerabilitățile cibernetice în unele sectoare critice, în special în domeniul asistenței medicale, iar măsurile asociate de telemuncă și distanțare socială au sporit dependența noastră de tehnologiile digitale și de conectivitate. Toate acestea demonstrează că avem nevoie de un mecanism de reacție rapidă. Comisia trebuie să vină cu sisteme de informații reziliente și cu un cadru de cerințe privind securitatea cibernetică. În acest fel, vom putea evita fragmentarea pieței unice și vom promova armonizarea standardelor la nivel european.
Noul centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice, cu sediul la București, va avea ca scop păstrarea și dezvoltarea capacităților tehnologice și industriale de securitate cibernetică necesare pentru asigurarea pieței unice digitale a Uniunii. Este așadar de o importanță capitală în procesul de digitalizare pe care cu toții ni l-am asumat și trebuie să își înceapă activitatea cât mai curând posibil.
Salut acest demers și susțin promovarea dezvoltării unor rețele și sisteme informatice, a infrastructurii și a conectivității sigure și fiabile în întreaga Uniune.

Certificatul digital al UE privind COVID - resortisanții țărilor terțe (C9-0100/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

08-06-2021

Certificatul digital european va crește mobilitatea în condiții de siguranță în interiorul Uniunii Europene, va susține turismul și industria HORECA, atât de mult încercate în această perioadă și va încuraja vaccinarea, în condițiile în care vedem efectele negative ale Fake News -urilor și ale campaniilor anti-vaccin.
Prin implementarea certificatului, accesul se va face doar dacă este îndeplinită cel puțin una dintre următoarele trei condiții: să fii vaccinat anti-COVID-19, să fi trecut prin boală sau să prezinți un test PCR negativ.
Este foarte important ca, în următoarele săptămâni, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de eliberare, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul european să funcționeze începând cu 1 iulie. Cetățenii trebuie asigurați continuu că în timpul acestui proces nu sunt schimbate sau păstrate datele lor personale, fiind verificate doar autenticitatea certificatelor prin verificarea semnăturilor digitale conținute în codurile QR, fără prelucrarea datelor cu caracter personal, care rămân stocate pe servere, la nivel național.
Statele membre trebuie să evite să introducă alte restricții, fără o justificare foarte solidă și doar în cazuri excepționale și limitate în timp.
Economia europeană are nevoie ca cetățenii europeni să călătorească din nou și aceste certificate sunt un pas crucial pentru ca acest lucru să se desfășoare în siguranță.

O strategie europeană de integrare a sistemelor energetice (A9-0062/2021 - Christophe Grudler)

19-05-2021

Strategia privind integrarea sistemelor energetice este o parte importantă a redresării economiei pe principii ecologice. Integrarea sistemului energetic se referă la planificarea și exploatarea sistemului energetic ca întreg, prin intermediul mai multor purtători de energie, infrastructuri și sectoare de consum. Integrarea respectivă creează legături mai puternice între aceste entități, în scopul prestării unor servicii energetice cu emisii reduse de dioxid de carbon, fiabile și eficiente din punctul de vedere al resurselor, la cel mai mic cost posibil pentru societate.
Consider că acordul privind Strategia de integrare a sistemului energetic va conduce direct la reducerea costurilor energiei regenerabile, va permite folosirea unor cantități mai mari de surse regenerabile în mixul energetic și va reduce și costurile cu investițiile în rețea. Pactul verde european și redresarea ecologică vor crea oportunități de investiții semnificative și vor ajuta statele membre să își re-stabilizeze economiile. Transformările din industrie din următorii ani vor ajuta la crearea de noi locuri de muncă și vor oferi mai multă certitudine dezvoltatorilor care vor dori să investească în industria energiei.
Sprijin acest demers, mai ales pentru că integrarea sistemului energetic este calea către o decarbonizare a economiei europene eficace, profundă și accesibilă din punctul de vedere al prețurilor.

Fondul de cercetare pentru cărbune și oțel (A9-0102/2021 - Cristian-Silviu Buşoi)

18-05-2021

În calitatea mea de raportor al programului de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel, am căutat să ajut zonele afectate puternic, dependente de cărbune și de industria grea a oțelului, în tranziția către o economie verde. Printre acestea se numără și importante regiuni din România (Oltenia, Valea Jiului), care trebuie să folosească acest fond în mod eficient pentru a nu rămâne în urmă și a-și păstra competitivitatea pe piață.
Industria europeană asigură peste 36 de milioane de locuri de muncă directe și contribuie decisiv la creșterea economiei. Trebuie să o protejăm în fața principalilor competitori și să accelerăm investițiile în tehnologii de ultimă generație.
Am reușit deja să obținem, în Europa, rezultate excelente de cercetare în multe domenii tehnologice și avem nevoie să menținem acest trend foarte bun și în următorii ani, mai ales în industria siderurgică și pentru regiunile care folosesc mult cărbune și care se află în perioada de tranziție către economia verde.
Acest Fond de cercetare pentru cărbune și oțel, alături de alte programe-cheie, va menține UE în fruntea cercetării și inovării globale.
Consider că trebuie făcut tot ce se poate pentru ca tranziția să se desfășoare echilibrat în toate regiunile UE.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
11E102
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T12028
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex