Marian-Jean MARINESCU
Marian-Jean MARINESCU

Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)

Membru

România - Partidul Național Liberal (România)

Data nașterii : , Râmnicu Vâlcea

Prima pagină Marian-Jean MARINESCU

Vicepreședinte

ENVI
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
DACP
Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară Organizația Statelor ACP-UE
DCAB
Delegația la Adunarea Parlamentară Caraibi-UE

Membru

TRAN
Comisia pentru transport și turism

Membru supleant

CONT
Comisia pentru control bugetar
ITRE
Comisia pentru industrie, cercetare și energie
DASE
Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)

Activități recente

Utilizarea capacităților de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european, modificarea Directivei 2012/34/UE și abrogarea Regulamentului (UE) nr. 913/2010 (A9-0069/2024 - Tilly Metz)

12-03-2024
Explicații scrise ale votului

În această sesiune plenară a fost adoptat, cu o majoritate covârșitoare, raportul privind Utilizarea capacității de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european, pentru care am fost raportul din umbră al grupului PPE.
Este un regulament foarte tehnic, privind crearea unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată, dar și foarte important în îndeplinirea obiectivului Comisiei referitor la Shift to Rail, adică mutarea transportului de marfă, în principal, de pe șosele pe calea ferată, micșorând astfel poluarea.
Prin acest vot, Parlamentul European a primit un mandat puternic pentru viitoarea negociere cu Consiliul, în principal în ceea ce privește: crearea unei platforme pentru o gamă largă de utilizatori ai infrastructurii feroviare, care va fi consultată de administratorii de infrastructură;
consolidarea Agenției Europene a Căilor Ferate și stabilirea unei foi de parcurs clare, cu date certe pentru utilizarea instrumentelor digitale și a serviciilor digitale.
În plus, acest mandat al PE include cererea PPE de a îmbunătății situația actuală, în care capacitatea feroviară din Europa nu este utilizată la maximum, punând accentul pe eforturile pe care statele membre trebuie să le facă pentru a construi infrastructură feroviară suplimentară pentru o capacitate de transport mai mare.

Performanța energetică a clădirilor (reformare) (A9-0033/2023 - Ciarán Cuffe)

12-03-2024
Explicații scrise ale votului

Am votat impotriva Directivei privind performanța energetică a clădirilor. Din pacate, textul final nu tine cont de particularitatile din anumite zone sau anumite state membre si nici nu respecta neutralitatea tehnologica. Nu este de ajuns sa impui printr-o lege ca acele cladiri vechi neizolate si care pierd multa caldura sa fie renovate. Trebuie sa oferi si resursele financiare necesare pentru aceste renovari. Pe de alta parte, nu am fost de acord cu interzicerea din 2040 a centralelor de apartament cu combustibili fosili, in conditiile in care in Romania aceasta este poate cea mai utilizata metoda de incalzire. Mai mult, exista regiuni unde acest tip de incalzire este singurul posibil. Salut insa faptul ca dupa 2025 va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură.
Obiectivul de neutralitate climatica pana in 2050 este unul legitim, dar trebuie atins prin neutralitate tehnologica si tinand cont de specificul fiecarei regiuni.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (A9-0311/2023 - Anna Zalewska)

06-02-2024
Explicații scrise ale votului

Folosim zi de zi dispozitive electronice și echipamentele electrice, ne imbunatatesc si ne fac viata mai simpla, dar in acelasi timp genereza deseuri uriase care ne ingreuneaza, pe de alta parte, eforturile de mentinere a unui mediu mai curat si de ecologizare a lumii in care traim.
Cantitatea de echipamente electrice și electronice introduse pe piață în UE s-a dublat in mai putin de 10 ani, de la 7,6 milioane de la aproape 14 milioane intre 2012 si 2021. La fel si colectarea, care a ajuns la aproape 7 milioane in 2021. In Romania, rata de reciclare era in 2012 de 4,5%, iar din 2021 este de 65%. De aceea, PPE a sustinut propunerea Comisiei de actualizare a directivei privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, care pune în aplicare o hotărâre a Curții Europene de Justiție privind domeniul de aplicare al obligațiilor producătorilor de panouri fotovoltaice. Acordul interinstituțional incheiat la sfârșitul anului 2023 menține securitatea juridică pentru a preveni orice efecte retroactive nejustificate în viitor, pentru a asigura gestionarea rațională a mediului în legătură cu aceasta directiva. Noile prevederi vor fi aplicate in statele membre în 18 luni de la intrarea în vigoare.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
11E254
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T13041
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex