Ioan-Rareş BOGDAN
Ioan-Rareş BOGDAN

Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)

Membru

România - Partidul Național Liberal (România)

Data nașterii : , Ocna Mures

Explicații scrise ale votului Ioan-Rareş BOGDAN

Deputații pot să depună o explicație scrisă privind modul în care au votat în ședință plenară. Articolul 194

Legea europeană privind libertatea mass-mediei (A9-0264/2023 - Sabine Verheyen)

13-03-2024

Parlamentul European a adoptat o lege crucială pentru libertatea presei și protejarea jurnaliștilor de intervenția autorităților în politica editorială. Subliniez că serviciile mass-media independente joacă un rol unic pentru democrație, pentru asigurarea statului de drept și pentru funcționarea pieței interne.
Legea, cu raportor din partea PPE, interzice presiunea asupra jurnaliștilor de a-și dezvălui sursele și protejează împotriva măsurilor intruzive, precum percheziționarea birourilor sau supravegherea telefoanelor și laptopurilor. Programele spyware pot fi folosite în situații excepționale, doar cu aprobarea unei autorități judiciare, iar cei vizați au dreptul la informare și contestare în instanță.
Printre prevederi se numără faptul că furnizorii de media trebuie să-și declare proprietarii și să informeze despre publicitatea și ajutoarele financiare de la stat. Platformele online mari nu pot restricționa arbitrariu conținutul media independent și trebuie să ofere posibilitatea contestării în termen de 24 de ore. De altfel, se instituie un sistem european de soluționare a litigiilor, iar un Comitet pentru servicii mass-media va analiza și emite avize în UE.
Susțin libertatea presei și orice măsură prin care se protejează pluralismul mass-mediei și sprijin acțiunile prin care se denunță amenințările la adresa independenței editoriale și a libertății mass-media.

Modificarea Directivei privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum (A9-0060/2024 - Laura Ballarín Cereza)

13-03-2024

Directiva de soluționarea alternativă a litigiilor (SAL) din 2013 a fost concepută pentru a facilita accesul consumatorilor din UE la proceduri extrajudiciare de înaltă calitate pentru rezolvarea litigiilor contractuale cu comercianții UE. Propunerea de revizuire a Comisiei vizează adaptarea la noile tendințe de consum, inclusiv achizițiile online și implicarea comercianților din afara UE. Mai exact, se introduce un nou instrument digital interactiv care furnizează informații generale cu privire la măsurile reparatorii pentru consumatori și linkuri spre paginile web ale entităților SAL.
În context, a fost recunoscută necesitatea modernizării directivei pentru a spori eficiența și accesibilitatea procedurilor de soluționare alternativă a litigiilor. În acest sens, se propun o serie de măsuri pentru a sensibiliza consumatorii și comercianții și pentru a îmbunătăți participarea acestora la soluționarea alternativă a litigiilor.
În concluzie, revizuirea directivei privind soluționarea alternativă a litigiilor oferă oportunitatea de a îmbunătăți încrederea și eficacitatea procedurilor, asigurând în același timp o mai mare protecție și accesibilitate pentru consumatori.
Sprijin această directivă, menționând că un rol important pe care îl are este acela de a oferi consumatorilor mai multe oportunități de a-și soluționa litigiile în afara instanței într-un mod mai rapid, mai ieftin și mai convenabil.

Utilizarea Sistemului de informare al pieței interne și a portalului digital unic în scopul îndeplinirii anumitor cerințe prevăzute în Directiva privind asociațiile transfrontaliere europene (A9-0006/2024 - Anne-Sophie Pelletier)

13-03-2024

Propunerea Comisiei privind asociațiile transfrontaliere europene introduce o nouă formă juridică, respectiv Asociația Transfrontalieră Europeană (ECBA), în sistemele juridice naționale ale statelor membre. Această formă juridică este special concepută pentru activități transfrontaliere și are ca scop reducerea sarcinilor administrative și juridice asociate recunoașterii și înființării de asociații non-profit care operează în alte state membre. Odată înființată într-un stat membru, o ECBA va fi recunoscută automat și va putea desfășura activități în toate statele membre, inclusiv activități economice, facilitând astfel posibilitatea asociațiilor non-profit de a-și valorifica potențialul social și economic în cadrul UE.
Propunerea de directivă include și o modificare a Regulamentului privind Sistemul de Informare al Pieței Interne și a Regulamentului privind Portalul Digital Unic. Aceste modificări facilitează cooperarea și schimbul de informații între autoritățile competente prin intermediul Sistemului de Informare al Pieței Interne și permit operațiuni digitale prin intermediul Portalului Digital Unic, furnizând acces online la informații despre asociațiile transfrontaliere europene.
Consider utilă propunerea de modificare a Sistemului de informare al pieței interne și a portalului digital unic pentru înființarea și funcționarea asociațiilor transfrontaliere europene și apreciez faptul că proiectul de raport conține acele modificări necesare pentru a aduce mai multă claritate textului.

Siguranța jucăriilor și abrogarea Directivei 2009/48/CE (A9-0044/2024 - Marion Walsmann)

13-03-2024

Noile norme UE privind siguranța jucăriilor răspund provocărilor actuale, precum cele generate de jucăriile digitale și cumpărăturile online.Textul extinde interdicțiile privind substanțele chimice nocive și consolidează controalele prin introducerea unui pașaport digital al produsului pentru toate jucăriile vândute în UE.
Consumatorii vor avea acces facil la informații și avertismente privind siguranța, inclusiv prin intermediul unui cod QR.
Jucăriile cu componente digitale trebuie să respecte standardele stricte de siguranță, securitate și confidențialitate încorporate în proiectare. În special, sunt luate măsuri în ceea ce privește jucăriile care utilizează inteligența artificială, acestea urmând să respecte cerințele stricte referitoare la securitatea cibernetică, protecția datelor personale și confidențialitatea. Producătorii de jucării conectate digital se vor conforma normelor de securitate cibernetică ale UE și vor lua în considerare posibilele riscuri pentru sănătatea mintală și dezvoltarea cognitivă a copiilor. În plus, jucăriile trebuie să respecte normele actualizate privind siguranța generală a produselor, inclusiv cele referitoare la vânzările online, raportarea incidentelor, și drepturile consumatorilor la informare și la soluționarea litigiilor.
Susțin această măsură, subliniind că cei mici merită cele mai sigure jucării, iar prin normele de siguranță revizuite, se asigură exact acest lucru, copiii urmând să fie protejați împotriva pericolelor invizibile, cum ar fi substanțele chimice nocive.

Modificarea Directivei 2008/98/CE privind deșeurile (A9-0055/2024 - Anna Zalewska)

13-03-2024

Proiectul de raport privind revizuirea Directivei-cadru privind deșeurile vine cu modificări esențiale în domeniile abordate de propunerea Comisiei, cu accent pe deșeurile alimentare și textile. Această directivă reprezintă un instrument cheie pentru promovarea unei gestionări durabile a deșeurilor în Uniunea Europeană, având în vedere preocupările legate de mediu, sănătate și resurse naturale.
Modificările propuse vizează în principal îmbunătățirea eficienței și funcționalității dispozițiilor privind programele de reducere a deșeurilor, stabilind metodologii care facilitează atingerea obiectivelor de reducere de către statele membre. Totodată, se fac schimbări substanțiale cu scopul de a remedia deficiențele evidente în funcționarea actuală a acesteia. Modificările includ stabilirea unui obiectiv comun pentru Uniune și statele membre de a elimina depozitele ilegale de deșeuri din UE, împreună cu îmbunătățiri tehnice în practicile de gestionare a deșeurilor municipale.
În plus, sunt propuse măsuri cu un impact mai larg, cum ar fi promovarea inovării tehnologice și a soluțiilor creative, împreună cu campanii de informare menite să crească importanța gestionării și prevenirii deșeurilor în politicile de mediu ale Uniunii Europene, având în vedere că deficiențele sau succesele sale sunt imediat vizibile.
Apreciez acest demers, subliniind faptul că directiva este un instrument esențial pentru promovarea unei gestionări responsabile a deșeurilor și pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă în Uniunea Europeană.

O procedură unică de solicitare a unui permis unic pentru resortisanții țărilor terțe în vederea șederii și ocupării unui loc de muncă pe teritoriul statelor membre și un set comun de drepturi pentru lucrătorii din țările terțe cu ședere legală pe teritoriul unui stat membru (reformare) (A9-0140/2023 - Javier Moreno Sánchez)

13-03-2024

Scopul principal al acestei inițiative este de a se simplifica și accelea procedura de obținere a unui permis unic, facilitând accesul lucrătorilor din țările terțe în Uniunea Europeană pentru ocuparea locurilor de muncă disponibile. Obiectivul este acela de a se oferi un răspuns rapid la nevoile pieței forței de muncă și de a se consolida canalele legale de migrație în Europa. Un tratament egal al lucrătorilor din țările terțe și protecția acestora împotriva exploatării la locul de muncă sunt prioritare, contribuind la integrarea lor deplină în societate.
Propunerea urmărește simplificarea și accelerarea procesului de obținere a permisului unic. Consider că măsurile de reducere a costurilor de obținere a acestuia, precum și facilitarea schimbării angajatorului pentru lucrători sunt esențiale pentru a evita exploatarea și pentru a oferi mai multă stabilitate profesională.
Apreciez, în același timp, măsurile prin care garanțiile de egalitate de tratament și acces la drepturi trebuie să fie similare cu cele ale lucrătorilor naționali sau din UE, fără excepții.
Consider utilă această măsură care oferă un răspuns rapid la nevoile pieței forței de muncă și contribuie la consolidarea canalelor legale de sosire în Europa în scopul ocupării unui loc de muncă.

Asociații transfrontaliere europene (A9-0062/2024 - Sergey Lagodinsky)

13-03-2024

Propunerea de directivă privind asociațiile transfrontaliere europene (ECBA) urmărește implementarea unei forme juridice unificate pentru asociațiile non-profit transfrontaliere. Aproximativ 10% din cele 3,8 milioane de asociații non-profit din statele membre activează la nivelul UE, contribuind cu 2,9% la PIB-ul UE. Organizațiile societății civile, inclusiv asociațiile, se confruntă cu obstacole administrative și politice, cum ar fi restricțiile nejustificate și contestarea statutului lor de organizații de interes public.În plus față de aplicarea acelorași norme ca pentru asociațiile non-profit similare din legislația națională, ar trebui să se țină cont de forma juridică cea mai des utilizată. Acest aspect reflectă necesitatea adaptării directivei la practicile consacrate ale asociațiilor conform normelor naționale existente. Prin urmare, ECBA ar trebui să beneficieze de aceeași considerație ca și forma juridică preferată de asociații, oferindu-le toate avantajele suplimentare.
Asociațiile rămân vitale pentru democrație și echilibrul statului de drept, astfel încât restricțiile asupra activităților lor ar trebui evitate. Asociațiile promovează binele public și contribuie la echilibrul necesar al statului de drept, reprezentând un important factor de implicare civică a cetățenilor. Prin urmare, statele membre ar trebui să evite restricțiile asupra activităților și obiectivelor acestora legate de dezbaterea publică sau politică.

Instituirea Codului vamal al Uniunii, înființarea Autorității vamale a Uniunii Europene și abrogarea Regulamentului (UE) nr. 952/2013 (A9-0065/2024 - Deirdre Clune)

13-03-2024

Comisia a prezentat, anul trecut, propuneri pentru o amplă reformă a uniunii vamale a UE. Aceasta vine ca răspuns la presiunile crescânde cu care se confruntă operațiunile vamale ale UE, datorită creșterii schimburilor comerciale, în special în comerțul electronic.
Propunerile vizează simplificarea proceselor vamale pentru întreprinderi și includ transformarea digitală, pentru a facilita evaluarea și controlul riscurilor. În acest context, se doresc a fi avute în avute în vedere anumite beneficii noi, cum ar fi Platforma de date vamale, care ar trebui să intre în vigoare mai devreme, împreună cu o etapă-pilot, pentru a se asigura că funcționează eficient și pentru a evita blocajele. Platforma reprezintă o oportunitate de a face schimb de date de calitate care pot contribui la combaterea problemelor legate de mărfurile care intră în Uniune și pot fi o resursă pentru o mai bună cooperare între autoritățile relevante ale UE.
Totodată, se are în vedere înființarea unei Autorități vamale a UE, care ar trebui să aibă un rol consultativ important, asigurând eficiența și interoperabilitatea platformei.
Consider binevenite aceste propuneri în actualul conext, apreciind că Autoritatea Vamală ar facilita comerțul între state, ușurând procesul birocratic și ajutând, în același timp, la o coordonare mai bună a politicilor publice europene în materie de comerț.

Măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană/Euratom/Ucraina (A9-0077/2024 - Sandra Kalniete)

13-03-2024

Regulamentul propus prelungește măsurile actuale de liberalizare a comerțului pentru produsele din Ucraina cu încă un an de la data expirării sale actuale (5 iunie 2024). Propunerea suspendă temporar toate taxele vamale rămase în vigoare conform Acordului de asociere dintre UE și Ucraina, inclusiv pentru fructe, legume și produse agricole.
Un aspect extrem de important este cel referitor la aprobarea de măsuri clare de sprijin al sectorului agricol din România. În contextul presiunilor mari asupra fermierilor români, noi am căutat soluții pentru a-i proteja, stabilizând prețurile pentru cereale și miere, pe lângă ceea ce a propus Comisia, respectiv, ouă, zahăr și păsări de curte. Modificările propuse extind măsurile de salvgardare la cereale și miere, reduc perioada de declanșare a frânei de urgență și includ anul 2021 în calculul perturbărilor la importurile de produse sensibile.
În acest context, vreau să subliniez angajamentul ferm de a ajuta Ucraina să-și tranziteze produsele, dar și acela de a proteja interesele fermierilor.
Consider că acest acord satisface cerințele economice ale ambelor părți implicate și demonstrează și dorința noastră de a găsi răspunsuri constructive în fața provocărilor din sfera comercială.

Măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor din Republica Moldova în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte (A9-0079/2024 - Markéta Gregorová)

13-03-2024

Agresiunea militară ilegală și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a afectat grav Republica Moldova și capacitatea sa de a exporta produsele peste hotare. Moldova depinde în mare măsură de rutele de tranzit și infrastructura ucraineană. În acest context, în 2022, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul care a introdus măsuri temporare de liberalizare a comerțului pentru a ajuta Moldova să își diversifice comerțul prin UE, stabilizând astfel economia sa. Aceste măsuri au fost prelungite în 2023 iar acum s-a decis reînnoirea lor pentru încă un an, începând de la data expirării celor actuale.
Propunerea suspendă tarifele pentru anumite produse agricole și introduce un mecanism de salvgardare consolidat pentru a preveni și a contracara efectele negative asupra pieței în statele membre ale UE. Trebuie precizat că se pot lua toate măsurile necesare, inclusiv reintroducerea taxelor vamale, în cazul în care constată că importurile unui anumit produs conduc la perturbări ale pieței în UE sau în oricare dintre statele sale membre.
Aceste măsuri temporare sunt menite să faciliteze comerțul moldovenesc cu UE și să sprijine economia Moldovei. Având în vedere impactul grav al agresiunii rusești împotriva Ucrainei asupra Moldovei, consider că este esențial ca UE să continue să sprijine Moldova, atât din punct de vedere economic, cât și politic.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
11E130
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T13037
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex