Zadnje novice

Next SEDE meeting

19-02-2020 - 12:34
SEDE meeting room on 17 June 2015

Ne zamudite

Uporabni dokumenti

Oddaje dneva

Za danes ni pripravljenih oddaj

Multimedijska knjižnica

18-02-2020 - 10:42
AFET SEDE Seja

Pozdravne besede

Nathalie Loiseau

Geostrateški kontekst, ki ga pretresajo novonastajajoče vojaške sile, nenehne teroristične grožnje in oboroženi spopadi v neposrednem sosedstvu, porast hibridnega vojskovanja in kibernetskih napadov na strateško infrastrukturo EU, vse našteto prispeva k temu, da sta varnost in obramba med najpomembnejšimi temami na evropskem političnem dnevnem redu.

EU je s sprejetjem globalne strategije leta 2016 začela krepiti svojo vlogo na področju varnosti in obrambe, kar je tudi v skladu z željami številnih Evropejcev. Nastala sta nova instrumenta: stalno strukturno sodelovanje, ki združuje 25 držav članic in omogoča izvajanje koncepta vojaške mobilnosti v Evropi, ter Evropski obrambni sklad. Ta instrumenta sta v službi evropske strateške neodvisnosti ter hkrati omogočata polno sodelovanje v naših zavezništvih in neodvisno obrambo, kadar je le mogoče.

Naloga Pododbora za varnost in obrambo (SEDE) je omogočiti temeljito javno razpravo in poglobljen parlamentarni nadzor nad vsemi ukrepi EU, povezanimi s skupno varnostno in obrambno politiko (SVOP), zlasti na področju institucij, zmogljivosti in operacij. Pododbor SEDE namerava dejavno prispevati k oblikovanju varnostne in obrambne politike EU. Osrednji element prihodnjih dejavnosti pododbora bo tudi razvoj odnosov s strateškimi partnerji, vključno z Natom in OZN, pa tudi s tretjimi državami, ki se zavzemajo za multilateralizem in mednarodni mir.

Nathalie Loiseau

Pristojnosti in odgovornostiStik

Povezave